Tradisyonel Türk mutfağında münteşir olarak kullanılan baharatlar sofralara bahar şimendifer. Baharat, köklü evveli ile Türk kemirmek ekinünün merkezinde arazi almaktadır. Baharat yahut ana malzeme olarak yemeklerde, tatlılarda, dolaşmaşularda, reçellerde başta olgunlaşmak üzere sert çok alanda damaklarda unutulmaz izler bırakır. Türk mutfağı, çoğunlukla yeğleme edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, türap biber, nane, pul biber ve tarçın adı verilen baharatlardan sadece bir kısmı kendine katışıksız özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çeşit bahar genel olarak her yemekte uygunluklarına nazaran kullanılmaktadır. Baharatları kemirmek pişirirken kullanabilir yahut yemekten sonrasında demleyebilirsiniz. Münasip yemeklerde yakın oranlarda kullanabildiğiniz bugün, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi sağlamlar. üste tabiatın kaynağından gelen baharatların iyileştirici etkisi evetğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza seslenme fail en sağlamlıklı besinlerin başlangıcında gelir. Bütün bu özelliklerin canipı keşik yemeklerinizi beş altı takas etmek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli bahar çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziksel yapı, lezzet, nitelik yahut yararlanma amacı kadar farklı alanlara nazaran farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e benzeyen bahar çeşidi vardır. Adlandırma her durumda değişikdır. Baharat isimleri, hazırlanışlarındaki ana deşenle aracısız ilişkili olma eğilimindedir. Ana olarak bahar çeşitleri fiziksel özelliklerine nazaran türap, kuru ve taneli olgunlaşmak üzere üçe ayrılır. Bu seçimin örnekleri, tahıl olarak bilindik en münteşir baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu iki bahar aynı zamanda tatlılıkları ile bilinir fakat yemeklere de eklenebilirler. Türap baharatlar ise çok münteşir oldukları derunin derunlerinde nitelik değişiklıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi çoğu kez safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve çoğu kez kemirmek pişirmede kullanılırlar. Yeşil türap baharatlar kocaman ölçüde nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten meydana getirilen baharatlar manca ve deruneceklerde kullanılır. Özellikle bahar karışımları ile şifalı derunecekler hazırlayabilirsiniz. Münteşir türap baharatlar arasında üçüncü nitelik sınıflandırmasına malik olanlar turuncu yahut turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları arasında köri, zerdeçal, zencefil, kimyon, türap tarçın ve yenibahar bulunur. Baharat çeşitlerinin isimleri burada bitmiyor. Bu tarz şeylerin canipı keşik yeryüzünde elan sert çok bahar bulunmaktadır. Görmüş olduğunüz kadar baharatlar, farklı dokumaları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. üste bazı baharatlar ana sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmuşdolaşma. Sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmalarının gerçek sebebi hiç şüphesiz bulunmaz olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetişen ve özel prosedür müstelzim yoğun ve kuvvetli tatlar oldukları derunin çoğunlukla değersiz miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak mai haşhaş yahut zahter kadar baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem enikonu şifalı hem de özellikle tatlılarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori dışında değerlendirilebilecek öbür baharatlar ise bahar karışımlarıdır. Bu karışımlar, çabucak ziyade baharın şayan oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Genellikle ete lezzet zammetmek kadar yalnızçlarla kullanılmaktadır. üste bu bahar karışımı ile etinizi pişirmeden önce sıkıca baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çeşit bahar Türk mutfağında çok saygınlık bir yere sahiptir. Bu yedi bahar, Anadolu sınırları içinde en münteşir kullanılan tatlar arasında arazi almakta ve nedeniyle Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Kesif kullanımları sebebiyle yiyeceklerde yalnız ayrım edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört büküm fazlalıkrırlar. Anadolu mutfağında son perese uyumlu ve evetşamsal olan bu yedi çeşit, çoğu kez bir arada bahar seti olarak satılmaktadır. Özellikle şarki ve Güneydoğu Anadolu mutfağında önemli bir yere malik olan türap yahut pul kadar biber bazlı baharatlar yalnız yalnız bütün yemeklerin ana malzemesidir. Üretimi derunin bezen biberi adı verilen özel bir biber türü müstelzim bu bahar türü, sağlamlıklı dokumasıyla da çekmece dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Katkısızlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, uzvi bahar ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi gerçek bahar arasında arazi alan hem de Güneydoğu Anadolu ile özdeşleşen ve biber özü deruneren bir öbür bahar ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının cevahirı denilebilir. İso biberinden elde edilen bu bahar, öbür biber baharatlarından farklı olarak türap kıvamı ve rengiyle yalnız ayrım edilir. üste acılığın pullardan farklı olarak ağızda elan geç yayılması da İsot’u bu denli özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharın karışımı olan fakat farklı bir dokumaya malik olan bahar Poy Spice’dir. Poy baharı, özellikle kahvaltıda çoğu kez aş ve zeytinyağı ile tüketilen sağlamlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk getirmek derunin Poy Spice’ı yeğleme edebilirsiniz.
Anadolu mutfağının bahtı Seven Spices
Yedi baharın ihtimal de en bilindik üyesi olan karabiber, hem tane hem de türap halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve parafin ten ürünlerinde aracısız pişmiş gıdaların üzerine konularak münteşir olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü bahar, sıcak iklimlerde yetişen karabiberlerden dokumalır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya kadar ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları sebebiyle karabiber üretimi derunin mükemmeldir. üste yiyecekğe pişirme sırasında karabiber tozu eklenir ve yiyecekğin gerçek yapkaloriı oluşturur. Hem karabiberin hem de tahılın en faydalı doğrultuü sindirimi kolaylaştırması ve sindirim sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle akla yatkın miktarlarda tüketildiğinde sindirim sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi bahar arasında bir sair baht olan kekik, geniş bir yararlanma alanı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları içinde bol miktarda yetişmesi, kekiğin birfena varyasyonda kullanılmasının ana sebebidir. Keyif alay konusu evetğunda, birfena katkısı olan ölümlü üzeri sistemi derunin iyidir. Kekik otu kadar bazı çkamer türleri hasetn ahir yorgunluğu hazfetmek derunin bol gelebilir. Bir öbür bahar ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en yüzü sıcak baharatlarından biri evetğu derunin Anadolu’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde ten ürünlerine lezzet katan bu bahar yalnız yalnız her yemekte kullanılabilir. Baharatın derunindeki esanslara demetlı olarak farklı meyvelara bol gelebilmektedir. Bu açıdan derunerik ve hammaddelere nazaran uzmanlardan bindi alarak ürünleri dağıtırken yararlanma önerilerine uyabilirsiniz.
Evin gerçek direği olan bahar çeşitleri ve aş damı kullanımları, yakın orantıda ve yakın miktarda kullanıldığında her evetştan kullanıcıevet bol gelebilir.
Olağandışı ve dağınık baharatlar
Sayımsız bahar çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın canipı keşik karışım dokumasına malik olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini alıyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, çoğu kez birkaç baharın ve bu baharatlara eşlik fail aromatik otların karışımıdır. Berenarı popüler olan bu karışımlar hem kılgı hem de lezzetli çözümlerdir. Popülerliği sebebiyle adından sıkça alay ettiren karışım ise Tuzot bahar çeşitleridir. Tuzot baharını her türlü dolgun ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok elan fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her bugün canipınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi çapkınca baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin ana maddesi kişniştir. Ancak birfena farklı bahar derunerir. Türk köftesine adını veren en gerçek maddelerden biri de bu köfte çeşnisidir. Dolma evet da kebap kadar yiyeceklerde münteşir olarak kullanılan bu ürün yardımıyla hem damağınızda lezzet bırakan hoş bir deneyim evetşarsınız hem de yiyecekleri elan hızlı sindirir ve sağlamlıklı bir kemirmek yersiniz. Bir öbür dağınık bahar ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Munzamşi tadı yardımıyla özellikle salatalar derunin uygundur. Ancak sumak baharı çoğu kez salatalarda, çorbalarda yahut ten yemeklerinde kullanılır. Hangi denizşların tabii özlerinde antioksidan derunerdiğini tasa ediyorsanız ürün bazında inceleyebilirsiniz.