Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün limeçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak muhakkak, esnek ve sessiz bir bünyeda olmalı, aldatıcı bir aromaya ve nizamlı yanmayı sağlayacak cihetıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf sili katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 seneındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten erdemli miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en güzel purolar olarak nitelendirilseler de birşunca spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro karıner en dikkat etmesi gerekilen şey yakın bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer yakın bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız haz yada dilsiz maalesef pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. parçalanmamış muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve karınime apiko yakalamak karınindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem mefkûre rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro rutubet değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri beyninde karınilen bir puro mefkûre rutubet değerlerinde karıniliyor onaylama edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede haddizatında bu rutubet değerleri de kimisine nazaran gayet yarar ve karınilebilir en kâmil değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan haz aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken diğer bir insan bu rutubet değerinin puroya günah edilen bir porte olduğunu ve katiyen karınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk rutubet farkı beyninde gidip gelmeden cemi aynı rutubet değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değkonuimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir değiş yapacaksanız bunu mümkün evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu rutubet değerleri neyi değkonutirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca göstermek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, kötü azalır ve karınimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça kötü artar, karınimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna dem ve deneme ile karar vereceksiniz. Size kimesne en güzel porte bu ve bu değerde karınmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız özdek ortalama 6 ay içerisinde konulevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 rutubet verme üzerine müesses bu dizge sıcaklıktan hür olmadığı karınin sınırlı bir dem içerisinde sıcaklarda rutubet enseışı yada soğuklarda humidor zarfında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu minval bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün evetğunca zait alev değkonuimi olmayan ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 rutubet kıymeti hazırlamak karınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu porte iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çalışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek vasatı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz erdemli rutubet olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dem diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki su haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in durmadan ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çalışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile birlikte tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek karınin en güzel tutum olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem rutubet alıntı hem rutubet verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. şeb gündüz yada mevsim intikalleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde erdemli rutubet değerlerinde çift taraflı çalışarak sabit bir rutubet kıymeti sağlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve parçalanmamış puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.